Το Πράσινο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το Πράσινο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Μια ενημερωτική συζήτηση με τη νέα Αντιδήμαρχο Θεμάτων Φυσικού Περιβάλλοντος Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη

 

Εγκαταλειμμένα άλση, πλατείες πάρκα, παιδικές χαρές και σχολεία. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του προαστίου δηλώνει η νέα αντιδήμαρχος. Είμαστε όμως εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα

 

 

Το 2002 μπαίνει δυναμικά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –στον πρώην Δήμο Ψυχικού και ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανακύκλωσης, όπου προτείνει για πρώτη φορά το «θεσμό» της κίτρινης σακούλας. Το 2006 μεταπηδά στα έδρανα της αντιπολίτευσης, διατελώντας μέλος της Δημαρχιακής και μετέπειτα Οικονομικής Επιτροπής και παραμένει μέχρι και φέτος, οπότε με τον συνδυασμό «Προάστιο Πρότυπο» μετέχει στη διοίκηση του Δήμου. Σε αυτές τις εκλογές, μάλιστα, σπάει το προσωπικό της ρεκόρ ψήφων και έρχεται πρώτη σε όλο το Δήμο με 1147 σταυρούς!

Ο λόγος για την Ελένη Ζέπου Χαρλαύτη, δικηγόρο στο επάγγελμα, που αναλαμβάνει την Αντιδημαρχία  Θεμάτων Φυσικού Περιβάλλοντος στον Δήμο και μας ξαφνιάζει με τις επιδόσεις της. Αν και για την ίδια, όπως μας λέει στη συζήτηση που είχαμε, όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από οργάνωση και συνειδητή δουλειά.

 Εισαγωγικό

Είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος των Συλλόγων Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού όπου κατοικεί και Κέντρου Αμπελοκήπων, όπου βρίσκεται το δικηγορικό της γραφείο. Αγαπάει την φύση και ασχολείται και η ίδια με τους κήπους και τα περιβόλια της. Ο Δημήτρης Γαλάνης γνωρίζοντας τα ενδιαφέροντά της αυτά της  εμπιστεύθηκε την ευθύνη να επαναφέρει το πράσινο του Δήμου στις ημέρες της πρότερης δόξας του.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά φιλόδοξο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Πράσινο στο Δήμο μας υπήρξε –και τα εννιά προηγούμενα χρόνια- εμφανώς παραμελημένο. Και φυσικά η διαμόρφωση δυσκολεύει τα πράγματα∙  ειδικότερα στο Νέο Ψυχικό, όπου το πράσινο είναι τεχνητό και διασκορπισμένο σε πλατείες, παρτέρια, πεζοδρόμια.

Η αντιδήμαρχος όμως μας εκπλήσσει. Επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου οργανωτική δυνατότητα, τέλεια συγκρότηση και μια άφθαστη νοικοκυροσύνη –κι έτσι σε χρόνο ρεκόρ βλέπουμε πλατείες να αλλάζουν όψη και να εξωραΐζονται και παρτέρια να καλλωπίζονται. Επιτέλους! Όσο για τα άλση; Παίρνουν κι αυτά τη σειρά τους, η αρχή έχει ήδη γίνει. Ας αφήσουμε όμως, την ίδια να μας τα πει.

Η συζήτηση

Ξεκινήσατε τη θητεία σας δυναμικά, κλαδεύοντας και καθαρίζοντας το πράσινο στο Σούρλειο, στο Νέο Ψυχικό. Τυχαία επιλογή; «Ξεκινήσαμε από το Νέο Ψυχικό, διότι ο Δημήτρης Γαλάνης, γνώριζε, ότι παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους Νεοψυχικιώτες το προάστιο είχε μείνει πίσω. Ξεκινήσαμε από το Σούρλειο, θεωρώντας ότι δεν επιτρέπεται ο Δήμος να έχει το μεγαλύτερο εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο του Νέου Ψυχικού! Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της νέας Δημοτικής Αρχής για όλα τα προάστια εξ ίσου και για όλες τις γειτονιές τους εξ ίσου».

ΚΗΠΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Αναλάβατε μια αντιδημαρχία με πολλά προβλήματα, και όπως καταλάβαμε τη θέλατε. Γιατί επιδιώξατε να την πάρετε; «Για εμάς το πράσινο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Η πράσινη προίκα του Δήμου είναι ότι σημαντικότερο έχει να επιδείξει. Η αξία της περιοχής σε αυτή ακριβώς οφείλεται. Αν και είναι όμορη με το κέντρο της Αθήνας, παραμένει περιζήτητη χάρη στο πράσινο αυτό που ταυτοχρόνως προσφέρει μια ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Αν το πράσινο αυτό δεν διατηρηθεί, δεν ανανεωθεί, δεν εμπλουτισθεί, θα έχουμε αντικειμενική ζημιά».

ΚΗΠΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Έχετε ελέγξει την κατάσταση του πρασίνου σε ολόκληρο το προάστιο; Τελικά, πόσο εύκολο είναι να κερδηθεί το στοίχημα; «Έχω γυρίσει τρεις φορές το προάστιο -έχω περπατήσει τις μεγαλύτερες διαδρομές-  και έχω διαπιστώσει τρομερή εγκατάλειψη. Οι φωτογραφίες που τράβηξα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των προαστίων μας. Δεχόμαστε την πρόκληση όσων «μας ζητούν λογαριασμό» από τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε και έχουν απαιτήσεις. Είμαστε εδώ, για να τις αντιμετωπίσουμε. Με δουλειά, επίβλεψη και πρόγραμμα, όλα μπορούν να γίνουν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά, όταν βλέπει φροντίδα και ενδιαφέρον. Γίνεται πιο προσεκτικός, πιο προστατευτικός –φάνηκε και στην πλατεία Χρυσοχόου, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου και στην Αγία Σοφία».

ΠΑΡΤΕΡΙ ΣΤΟ ΦΑΡΟ

Τι άλλο διαπιστώσατε; «Η διαπίστωση που με σόκαρε ήταν ότι σε πολλές κεντρικές πλατείες μας, δηλαδή σε σημεία τους που καλύπτονται από ανεξέλεγκτη-αφρόντιστη βλάστηση, έχουν δημιουργηθεί εστίες αφόρητης δυσοσμίας και μόλυνσης, διότι κάποιοι τα έχουν μετατρέψει σε απόπατο…! Τέτοιους χώρους βρήκαμε τόσο στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό και στο Blue Bell, όσο και στην Πλατεία Πίνδου του Ψυχικού! Κουρέψαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τους θάμνους για να πάψουν να υπάρχουν σκοτεινές γωνιές και με την ταυτόχρονη βελτίωση του φωτισμού θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εκλείψει το φαινόμενο αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του προαστίου έγινε κι απ’ ότι καταλαβαίνουμε εξονυχιστικά. Σχετικά με το πράσινο, τι άλλο διαπιστώσατε; «Το πράσινο των προαστίων μας έχει γεράσει. Τα περισσότερα πεύκα μας είναι πάνω από  πενήντα χρόνων και κάποια κοντεύουν και εκατό…  Είχαν φυτευτεί όταν ακόμα διαμορφώνονταν τα προάστια. Για μένα ήταν έκπληξη η σχεδόν καθημερινή πτώση δένδρων ακόμα και με καλοκαιρία. Έχουν γείρει επικίνδυνα ή έχουν κουφώσει οι κορμοί τους και πέφτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουτσουπιά στο φανάρι της πλατείας της Αγ. Σοφίας, στην αρχή της Δημ. Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο των προαστίων μας χρειάζεται επειγόντως ανανέωση».

ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

Ναι, αλλά δεν είναι εύκολο να κοπούν δέντρα και δη πεύκα. «Τα  δέντρα δεν είναι φετίχ ούτε ιερές αγελάδες, ώστε να μην μπορούμε να τα αγγίξουμε! Στην παιδική χαρά Μεταλληνού δύο τεράστια κλαδιά του κεντρικού πανέμορφου πεύκου που δεσπόζει στον χώρο, πολλών τόνων έκαστο στηρίζονται χρόνια τώρα σε μεταλλικά υποστηλώματα δημιουργώντας κίνδυνο για τα παιδιά μας! Θα κάνουμε το σωστό, δηλαδή θα τα κόψουμε, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ζωή και η ασφάλεια των δημοτών και μάλιστα των παιδιών. Το πράσινο ξαναγίνεται. Οι άνθρωποι δεν ξαναγίνονται.Η υπόσχεσή μας είναι να φυτεύουμε δυο δέντρα για κάθε ένα που κόβεται!

ΑΛΣΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ

Πόσο εύκολο είναι να επαναφέρετε το θαλερό πράσινο, ιδιαίτερα όταν το καλοκαίρι τα φυτά δεν ποτίζονται ως πρέπει; «Χρειάζεται μελέτη άρδευσης, την οποία έχουμε κατά νου να κάνουμε και βασικός μας στόχος είναι να πετύχουμε την ενεργοποίηση που η δασική υπηρεσία έχει κατασκευάσει παλαιότερα στον λόφο της Φιλοθέης. Για την ώρα ακολουθούμε τις υπάρχουσες μεθόδους ποτίσματος, που όμως δεν είναι και πολύ αποτελεσματικές. Οι νέες φυτεύσεις δένδρων το περασμένο εξάμηνο από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πήγαν καθόλου καλά, διότι περίμεναν από το βυτίο που παρέλειψε να περάσει, λάστιχα αυτομάτου ποτίσματος κατεστραμένα κατά μεγάλο μέρος λόγω παλαιότητας κλπ.. Για να έχουμε θαλερό πράσινο, πρέπει να το σκάβουμε, να το ποτίζουμε και να το λιπαίνουμε. Για να έχουμε θαλλερούς θάμνους πρέπει κάποτε να τους κουρεύουμε αυστηρά. Ένα μεγάλο μέρος των θάμνων στα πάρκα μας είναι ξυλιασμένοι με ελάχιστο πράσινο στην κορυφή προφανώς γιατί δεν γίνονταν όλ’ αυτά.

ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

Ένας μικρός απολογισμός, του τι κάνατε μέσα στο πρώτο δίμηνο; «Ξεκινήσαμε από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Σούρλειο, την Αγία Σοφία, την Πλατεία Χρυσοχόου που όμως έμεινε μισή… και το Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού. Προχωρήσαμε στο Ψυχικό, στην πλατεία Ζογγολόπουλου, στο Άλσος Ψυχικού, στα Άλση της οδού Δάφνης, στις Παιδικές Χαρές Βαλαωρίτου και Νέας Αγοράς και κάναμε αγνώριστο το Άλσος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και το Άλσος Μεσολογγίου που βρίσκεται απέναντι στο Α.Τ. Ψυχικού. Στην Φιλοθέη φροντίσαμε λεπτομερώς την Παιδική Χαρά Μακεδονίας, την μικρή πλατεία Μακεδονίας και την Πλατεία Δροσοπούλου και αρχίσαμε να κάνουμε μονόκλωνες και δίκλωνες τις πικροδάφνες στα στενά πεζοδρόμια ώστε να περνούν οι πεζοί. Δρομολογείται ήδη η φροντίδα των Πλατειών Πίνδου του Νέου Ψυχικού και του Ψυχικού».

ΑΛΣΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ

Το προσωπικό επαρκεί  για όλη αυτή τη δουλειά; «Σε συνδυασμό με τις δύο εργολαβίες που τρέχουν, το προσωπικό μας φτάνει. Όλα γίνονται με καλή διάθεση, συνεργασία και σωστή οργάνωση. Όλο αυτό το έργο   των δυο πρώτων μηνών οφείλεται τόσο στην προσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου μας που ομολογουμένως είναι χρυσοχέρηδες όσο και στην προσπάθειά μας να επιβλέπουμε την δουλειά των εργολάβων. Για την ώρα βέβαια περισσότερο κόβουμε και λιγότερο φυτεύουμε, διότι ακόμα δεν έχουμε νέα σύμβαση προμήθειας σπόρων και φυτών. Ελπίζουμε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα έχει τελεσφορήσει ο σχετικός διαγωνισμός και τότε θα βελτιώσουμε πραγματικά την εικόνα».

Κάπου εδώ τελειώνει η συζήτηση και μας αφήνει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας για το πράσινο του Δήμου∙ καθώς είναι η πρώτη φορά που αντιδήμαρχος δεν παραπονείται για έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων, για την τεράστια έκταση αλσών και για τον μεγάλο αριθμό πλατειών και Παιδικών Χαρών που καλείται να συντηρήσει!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις